Organist

Bas Groenewoud

Bas Groenewoud (*1973, Amsterdam) is met piano begonnen bij Jan van Stokkum te Bussum. Zijn interesse ging ook uit naar orgel, en enige tijd later kreeg hij van dezelfde docent orgelles op het befaamde Adema-orgel in de St. Vituskerk te Bussum, dat helaas door brand verloren is gegaan.

Enkele jaren later besloot hij te wisselen van docent en is hij in de leer gegaan bij Bernard Bartelink, waar hij zich verder ontwikkelt om te kunnen gaan studeren aan het Utrechts Conservatorium. Hier heeft hij een jaar les gehad van Rocus van den Heuvel, de jaren erna zijn Willem Tanke en Jan Welmers zijn docenten geweest. Bij deze laatste docent volgde hij vrije improvisatie. In 1997 studeerde hij af aan het Utrechts Conservatorium. In 1999 volgde hij een masterclass bij de Amerikaanse organist Thomas Murray.

Bas speelt voornamelijk duitse- en franse orgelliteratuur van componisten zoals Felix Mendelssohn, Max Reger, CÚsar Franck, Ch.M. Widor, Louis Vierne, Charles Tournemire, Jean Langlais en Olivier Messiaen.

Sinds 1991 is hij als vaste organist verbonden aan de St. Willibrordkerk te Utrecht. Van 1999 t/m 2009 organist van de Heilig Hart/Heilig Josephparochie in Hilversum. Daarnaast is hij de vaste begeleider van het in 2008 opgerichte vocale ensemble Ab Novembris. Tot 2010 was hij artistiek leider van de Stichting Ondersteuningsfonds van de St. Willibrordkerk Utrecht, welke zorg draagt voor de ontwikkeling en instandhouding van de culturele en toeristische activiteiten van deze kerk.