Dirigent

Dirigent van Ab Novembris:

Karel Demoet

Karel Demoet (1964) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Arnhem. Hij is cantor-organist van de Marcuskerk en organist van de Oranjekapel, beide in Utrecht. Karel is artistiek leider van The Utrecht Company of Music, opgericht in 2011. Hij is ook dirigent van vocaal ensemble Ab Novembris.

Voor zijn Masteropleiding deed Karel onderzoek naar de uitvoeringspraktijk van muziek uit de 15e en 16e eeuw. Op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht leidde hij de projectgroep 'Music in the Renaissance'. Voor dit doel schreef hij de syllabus 'A brief introduction to music in the Renaissance'.
Naast spelen, dirigeren en lesgeven schrijft Karel ook muziek. In druk verschenen zijn 'Mailieder', een liedcyclus voor koor en piano op gedichten van Friedrich Ruckert, en zijn 'Missa brevis per voces'.
Meer informatie over Karel is te vinden op zijn website www.kareldemoet.nl

Dirigenten waarmee Ab Novembris in het verleden mee heeft samengewerkt:

dirigent lodewijk van der ree

Lodewijk van der Ree

(1986) begon op zijn 16e met het spelen van basgitaar. Als snel verschoof zijn interesse naar de klassieke muziek, en ging hij naast zijn studie muziekwetenschap in verschillende koren zingen.

Sinds 2010 studeert hij koordirectie aan het conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Hij is dirigent van mannenkoor de.fundo, waarmee hij in december in de Pieterskerk staat, en van het Amsterdamse beginnersorkest Valse Romantique.

Daarnaast werkt hij veel als repetitor en invaller, onder andere bij de Utrechtse Studentencantorij, kamerkoor Venus, het Hollands Vocaal Ensemble, en vocaal ensemble Coqu. Ook is hij vaste assistent bij het zomerproject Slotkoor van Fokko Oldenhuis in Duitsland. Met Coqu brengt hij in september een nieuw stuk van Joost Kleppe in première.

Ook vocaal ensemble Ab Novembris past in het rijtje; hij is gevraagd in november bij hen het Membra Jesu Nostri van Buxtehude te dirigeren.

willeke smits

Willeke Smits

Studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Rocus van den Heuvel, Bernard Winsemius en Reitze Smits. In 1998 studeerde zij af als Docerend Musicus en in 1999 als Uitvoerend Musicus. Zij volgde diverse masterclasses, o.a. in Parijs, met Olivier Latry en Hans-Ola Ericsson over het oeuvre van Olivier Messiaen. Zij combineerde haar orgelstudie met de opleiding kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, ook in Utrecht. Kerkelijk orgelspel volgde zij bij Bernard Winsemius en kerkelijk koorleider bij Krijn Koetsveld. Bij Joop Schets in Gorinchem verdiepte zij zich verder in koordirectie in het algemeen. Deze studie sloot ze in 2003 af. Daarnaast was ze deelnemer aan diverse Kurt Thomas dirigentencursussen.

Willeke geeft concerten in binnen- en buitenland en is vaste begeleider van een aantal koren en ensembles. Samen met sopraan Anneke van der Hoek geeft ze liederenrecitals. Ze is vaste dirigent van het Toonkunst Dameskoor EigenWijs in Amersfoort en de Cantorij van De Rank en het Nieuwegeins Kamerkoor, beide in Nieuwegein en werkt tevens op projectbasis. Sinds september van dit jaar is ze dirigent van de Kennemer Kinderkoren in Haarlem.

Tevens is zij actief als organist, pianist – momenteel verdiept zij zich in het pianospel bij Geoffrey Madge en de Schumann Academie – en als clavecinist. Willeke heeft een privé lespraktijk voor piano en orgel in Maarssen en wordt regelmatig gevraagd om (langdurig) te vervangen op muziekscholen. Ze is vaste organist van het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk en van het De Koff-orgel van de Wilhelminakerk, beide in Utrecht. In 2005 nam ze haar eerste solo-cd op, met werken van J.S. Bach, C.Ph.E. Bach en Scarlatti. Sinds 2007 is ze ook organist op het Meere-orgel uit 1890 in de Dorpskerk in Maarssen. Willeke is hoofdbestuurslid van de Koninkelijke Vereniging voor Organisten en Kerkmusici (KVOK) en organiseert studiemiddagen voor (kerk)musici.